Επιπτώσεις του κορωνοϊού covid-19 στη στοματική υγεία

Επιπτώσεις του κορωνοϊού covid-19 στη στοματική υγεία

Ο βλεννογόνος του  στόματος  είναι στην "πρώτη" γραμμή επηρεασμού και εκδηλώσεων από ποικίλα μικρόβια εκτός της δικής του χλωρίδας επειδή η στοματική κοιλότητα την οποία επαλείφει συνδέεται άμεσα με το εξωτερικό περιβάλλον που αποτελεί την είσοδο για παθογόνους μικροοργανισμούς.

Είναι γνωστό ότι ο κορωνοιός, covid-19 και η πρόσφατη μετάλλαξη Delta, δημιουργεί βαρύτατες φλεγμονώδεις αντιδράσεις στις περιοχές του αναπνευστικού συστήματος και κατεξοχήν στους πνεύμονες με δυσμενή έκβαση ιδιαίτερα στα μη εμβολιασμένα άτομα αλλά και όχι μόνο. Το πέρασμα του εν λόγω ιού δεν αφήνει ανεπηρέαστη την στοματική κοιλότητα έστω και δευτερογενώς. 

Ετσι, ο υψηλός πυρετός και η ξηροστομία που επικρατεί επιφέρουν πόνο και φλεγμονή με οίδημα ή αιμορραγία στα ούλα ενώ η πτώση της άμυνας του οργανισμού συμβάλλει σε διαμόρφωση συνθηκών για δημιουργία επώδυνων ελκών στη γλώσσα και στις παρειές. Από την ξηρότητα ευνοείται η παρουσία τερηδόνας στα δόντια κυρίως όταν ήδη προυπάρχει. Επίσης υπάρχουν διαβαθμίσεις στη αίσθηση της γεύσης μειωμένης ή εξαφανισμένης που μόνη αυτή εάν υπάρχει θέτει την υποψία του κορωνοιού μαζί με την μη ύπαρξη όσφρησης πριν από την επιβεβαίωση με τα σχετικά tests. Τέλος προβλήματα επώδυνων επεισοδίων από τις κροταφογναθικές αρθρώσεις από το σφύξιμο των δοντιών λόγω του γενικότερου stress μπορεί επίσης να παρουσιαστούν.

Για την αντιμετώπιση συστήνεται καλό βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο και απευαισθητοποιητική οδοντόκρεμα, αποφυγή κατανάλωσης ζαχαρούχων και όξινων τροφών, αναλγητικά και αντιπυρετικά, ήπια διατροφή και λήψη υγρών και αποφυγή κόπωσης.

25η Μαρτίου 17Α, Νέο Ρύσιο
57001 - Θεσσαλονίκη

Τ: +30 23920 72922
F: +30 23920 72468

Ώρες Λειτουργίας
Καθημερινά 11:00 - 20:00

Publish modules to the "offcanvs" position.