Κακοσμία του στόματος - Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Κακοσμία του στόματος - Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Η κακοσμία του στόματος είναι ένα πρόβλημα πολύ σύνηθες στον ενήλικο πληθυσμό , με ένα ποσοστό 50% να το αντιμετωπίζει. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, δεν γνωρίζουμε ότι η αναπνοή μας είναι δυσάρεστη, καθώς η όσφρησή μας έχει την τάση να συνηθίζει τις οσμές ενώ αποτελεί και ένα πολύ λεπτό θέμα για να συζητηθεί από το κοινωνικό περιβάλλον.

Η κακοσμία του στόματος οφείλεται τόσο σε εξωγενείς όσο και σε ενδογενείς παράγοντες.

Οι εξωγενείς παράγοντες είναι οι τροφές που καταναλώνουμε (πικάντικα φαγητά, που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σκόρδου/κρεμμυδιού, κτλ), η νικοτίνη και το αλκοόλ.

Οι ενδογενείς παράγοντες είναι κυρίως η κακή στοματική υγιεινή(80-90% των περιπτώσεων).Τα υπολείμματα των τροφών όταν δεν αφαιρούνται αποτελεσματικά, διασπώνται από τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας σε θειούχες ενώσεις, οι οποίες έχουν δυσάρεστη οσμή.

Άλλοι ενδογενείς παράγοντες είναι:

  • Η παλινδρόμηση γαστρικών υγρών και αερίων
  • Παθήσεις του στόματος (τερηδονισμένα δόντια, οδοντικά αποστήματα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, κτλ)
  • Προσθετικές εργασίες (μερικές/ολικές οδοντοστοιχίες, γέφυρες) οι οποίες δεν είναι καθαρές
  • Ξηροστομία (μειωμένη παραγωγή σάλιου)
  • Παθήσεις όπως ο διαβήτης, νεφρική/ηπατική ανεπάρκεια, παθήσεις των πνευμόνων, χρήση φαρμάκων, συστηματικές νόσοι κτλ

Τρόποι αντιμετώπισης

Σωστό και τακτικό βούρτσισμα. Πρέπει να γίνεται ανελλιπώς πρωί και βράδυ, να διαρκεί 3 λεπτά και να βουρτσίζονται όλες οι επιφάνειες των δοντιών, τα ούλα και η γλώσσα. Συμπληρωματικά, καλό είναι να χρησιμοποιείται οδοντικό νήμα, ειδικά σε περιπτώσεις δοντιών που καλύπτουν το ένα το άλλο.

Συστηματική επίσκεψη στον οδοντίατρο μία φορά το εξάμηνο για καθαρισμό της πέτρας αλλά και έλεγχο για πιθανές εργασίες που πρέπει να γίνουν (τερηδόνες, φλεγμονές/αποστήματα σε δόντια ή ούλα, κτλ).

Η χρήση στοματικών αντισηπτικών διαλυμάτων δίνει δροσερή αναπνοή, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ. Άλλωστε η καθημερινή μακροχρόνια χρήση τους προκαλεί ευαισθησία των ούλων και διαταραχή της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας της στοματικής κοιλότητας. Συνίσταται η χρήση τους 2-3 φορές την εβδομάδα.

Τροποποίηση της διατροφής, με περιορισμένη κατανάλωση τροφών με έντονη γεύση όπως σκόρδο, κρεμμύδι, κάρυ κτλ
Εφόσον όλα τα παραπάνω πληρούνται και η κακοσμία εξακολουθεί να υπάρχει, πρέπει να γίνεται έλεγχος του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και όλου του οργανισμού, από ειδικούς.

Η σωστή διατροφή, και η καλή στοματική και σωματική υγεία είναι οι πιο σίγουροι τρόποι μιας δροσερής αναπνοής!!!

25η Μαρτίου 17Α, Νέο Ρύσιο
57001 - Θεσσαλονίκη

Τ: +30 23920 72922
F: +30 23920 72468

Ώρες Λειτουργίας
Καθημερινά 11:00 - 20:00

Publish modules to the "offcanvs" position.