Λεύκανση δοντιών: όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Λεύκανση δοντιών: όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Η αισθητική του χαμόγελου επηρεάζει την αισθητική του προσώπου, καθώς το πρώτο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δεύτερου. Βασικό στοιχείο του χαμόγελου είναι τα δόντια, το χρώμα των οποίων καθορίζει και το πόσο φωτεινό είναι αυτό. Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να κάνουν το χαμόγελό τους πιο φωτεινό καθώς έτσι νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην καθημερινότητά τους.

Είναι γνωστό ότι το χρώμα των δοντιών δεν είναι λευκό, αλλά καθορίζεται κατά βάση από την οδοντίνη η οποία μπορεί να έχει κίτρινη, καφέ ή γκρι απόχρωση (hue) που ανάλογα και με το πάχος της αδαμαντίνης και τη διαφάνειά της, το δόντι τελικά φαίνεται περισσότερο ή λιγότερο σκούρο. Η αντίληψη του χρώματος είναι σχετική, επειδή εξαρτάται από το φωτισμό του χώρου στον οποίο βρίσκεται το άτομο, από το «φόντο» των δοντιών που είναι το χρώμα της επιδερμίδας, από το σχήμα και τη θέση τους στο οδοντικό τόξο (π.χ. ένα δόντι που βρίσκεται πιο πίσω από τα άλλα φαίνεται πιο σκούρο, ενώ ένα μεγάλου μεγέθους δόντι φαίνεται πιο φωτεινό).

Οι χρωστικές που περιέχονται στα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά (καφεΐνη, τσάι, αναψυκτικά κτλ), η νικοτίνη, η νέκρωση του νεύρου του δοντιού, προηγούμενες ενδοδοντικές θεραπείες, εμφράξεις με μεταλλικά υλικά (π.χ. αμάλγαμα, η ηλικία, η λήψη φαρμάκων πριν ανατείλουν τα δόντια (τετρακυκλίνες κτλ), υπερβολική κατανάλωση φθορίου, γενετικά αίτια (amelogenesisimperfecta, dentogenesisimperfecta κτλ), ακτινοβολία, είναι οι αιτίες που προκαλούν αλλαγή στο φυσικό χρώμα των δοντιών μας (δυσχρωμία).

Η προσπάθεια αντιμετώπισης των παραπάνω αιτίων δυσχρωμίας αποτελεί τη βασική εφαρμογή της λεύκανσης.

Τι είναι λοιπόν η λεύκανση;

Πρόκειται για διάφορες κατηγορίες ουσιών, με ξεχωριστό τρόπο δράσης και ένταση αποτελέσματος της κάθε μιας.

Ειδικότερα:

 • Λευκαντικές οδοντόκρεμες (φυσική λεύκανση)
 • Πάστες στίλβωσης (φυσική λεύκανση)
 • Σοδοβολή (δικαρβονικό νάτριο) (φυσική λεύκανση)
 • Υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2)/καρβαμιδίου (CH4N2O.H2O2) (χημική λεύκανση)

Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες και οι πάστες στίλβωσης αφαιρούν μόνο τις επιφανειακές χρωστικές, καθώς περιέχουν μικρόκοκκους και λευκαντικούς παράγοντες σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις.

Μπορεί να τις εφαρμόσει ο ασθενής στο σπίτι σε καθημερινή βάση ή να εφαρμοστούν στο ιατρείο από τον οδοντίατρο με βουρτσάκι ή λαστιχάκι μετά τον καθαρισμό της πέτρας.

Η διαδικασία της σοδοβολής μπορεί να αφαιρέσει μικρού εύρους χρωστικές οι οποίες εισχωρούν σε βάθος μερικών δέκατων του χιλιοστού στην αδαμαντίνη. Εφαρμόζεται στο ιατρείο με τη χρήση σπρέι νερού και δραστικής ουσίας.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου και του καρβαμιδίου δρουν σε μεγαλύτερο βάθος και με χημικό τρόπο. Συγκεκριμένα, όταν έρθουν σε επαφή με το δόντι ελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες και ιόντα, τα οποία εισχωρούν στην οδοντίνη.

Με αυτόν το μηχανισμό οι χρωστικές που έχουν αλλοιώνονται και έτσι το δόντι φαίνεται λευκότερο και πιο φωτεινό. Μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι με την εφαρμογή της δραστικής ουσίας απευθείας στα δόντια με τη βοήθεια ειδικά κατασκευασμένων ναρθήκων είτε στο ιατρείο με την εφαρμογή της δραστικής ουσίας απευθείας στα δόντια και ενεργοποίησής της με κάποια ειδική πηγή θερμότητας (λάμπα LED, αλογόνου, λέιζερ).

leukansi1 600x450
 

 

Η χημική λεύκανση είναι επικίνδυνη για τα δόντια;;;

 • Το λευκαντικό υλικό προκαλεί μικροδιάβρωση στην επιφάνεια του δοντιού με κίνδυνο τερηδονισμού.
 • Οι λευκαντικοί παράγοντες επειδή είναι όξινοι αλλάζουν το φυσιολογικό pH του δοντιού.

ΟΜΩΣ

Οι παραπάνω αλλαγές είναι αναστρέψιμες λόγω της παρουσίας του σάλιου και των ιόντων, κυρίως ασβεστίου και φωσφόρου που αυτό περιέχει, τα οποία επαναεπικάθονται στην επιφάνεια του δοντιού και το pH ρυθμίζεται και επανέρχεται στην φυσιολογική ουδέτερη τιμή του 6-6,5 (ο χρόνος που χρειάζεται για να επανέλθει είναι 20 λεπτά περίπου).

Ένα μέρος του λευκαντικού υλικού μπορεί να φτάσει στο νεύρο του δοντιού με κίνδυνο να δημιουργήσει φλεγμονή.

Η θερμότητα που παράγεται από τη χρήση της λάμπας LED,αλογόνου (κ.α.) και του laserμπορεί και να αυξήσει τη θερμοκρασία του νεύρου του δοντιού με πιθανές αρνητικές συνέπειες σε αυτόν.

ΑΛΛΑ

Το λευκαντικό υλικό που τοποθετείται στην επιφάνεια των δοντιών δρα ως μονωτικός παράγοντας καθώς απορροφά ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας που εφαρμόζεται στα δόντια. Επιπλέον, αν η χρήση των πηγών θερμότητας είναι σωστή

ΤΟΤΕ

η θερμοκρασία στο νεύρο του δοντιού δεν θα ξεπεράσει το ανώτατο προβλεπόμενο όριο βλάβης του.

Πότε δεν έχει αποτέλεσμα

 • Δεν έχει καμία επίδραση σε υπάρχουσες εμφράξεις. Αυτές πρέπει να αντικαθίστανται στο τέλος της θεραπείας.
 • Δεν αποδίδει σε δυσχρωμίες που προέκυψαν από αμάλγαμα.
 • Τα αποτελέσματα είναι αβέβαια στις περιπτώσεις των ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών
 • Δεν έχει αποτέλεσμα σε δόντια χρωματισμένα από τετρακυκλίνες ή από υπερβολική κατανάλωση φθορίου.
 • Δεν έχει αποτέλεσμα σε χρωματισμένα δόντια λόγω γενετικών ανωμαλιών (π.χ. amelogenesisimperfecta).
 • Δεν έχει αποτέλεσμα σε δόντια επηρεασμένα από ακτινοβολία.

Όποια και να είναι η τεχνική που χρησιμοποιείται, η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον ίδιο τον ασθενή και από τις διατροφικές του συνήθειες.

Η βελτίωση της εξωτερικής εικόνας είναι κομμάτι της καθημερινότητας όλων και όλο και περισσότεροι άνθρωποι την αναζητούν με περισσότερο ή λιγότερο επιθετικές μεθόδους (αισθητική χειρουργική του προσώπου, τεχνικές ανάπλασης του δέρματος του προσώπου και τεχνικές «ανάπλασης» και του χαμόγελου).

Χαρίζοντας ένα όμορφο χαμόγελο στον εαυτό μας αποκτούμε αυτοπεποίθηση και μια πολύ καλύτερη ψυχολογία!!!!

25η Μαρτίου 17Α, Νέο Ρύσιο
57001 - Θεσσαλονίκη

Τ: +30 23920 72922
F: +30 23920 72468

Ώρες Λειτουργίας
Καθημερινά 11:00 - 20:00

Publish modules to the "offcanvs" position.