Ξηροστομία, ο ιατρικός όρος του “ξηρού στόματος”

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι κυρίως μεγάλης ηλικίας που πάσχουν από ξηροστομία , δηλαδή από ελλιπή ή καθόλου παρουσία σάλιου στο στόμα.
Διάφορα αίτια συμβάλλουν στην εμφάνισή της κυριότερα από τα οποία είναι :
- Η λήψη φαρμάκων όπως ψυχοφαρμάκων, αγχολυτικών, αντιϋπερτασικών, διουρητικών, ορισμένων ειδικών αντιβιοτικών , φαρμάκων για αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.
- Η ύπαρξη αυτοάνοσων ή άλλων νοσημάτων με συμπτώματα και την ξηροστομία όπως σακχαρώδης διαβήτης, σύνδρομο Sjögren, νόσος του Parkinson, νεφρική ανεπάρκεια κ.ά.
- Η χορήγηση ακτινοβολίας για θεραπεία καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα, λεμφαδένων στον τράχηλο, όγκων παρωτίδας κ.ά.
- Η χρόνια φλεγμονώδης σιελαδενοπάθεια – σιελαδενεκτασία – που οδηγεί τελικά σε εκφύλιση και «απραξία» του σιελαδενικού παρεγχύματος, εύρημα των μειζόνων σιελογόνων αδένων.
- Η ύπαρξη στοματικής αναπνοής όπως συμβαίνει στο σύνδρομο υπνικής άπνοιας, σε οστικές ανωμαλίες στις γνάθους (χασμοδοντία) κ.ά.
- Η ατροφία των σιελογόνων αδένων, εύρημα της τρίτης ηλικίας.
- Η ξηροστομία μπορεί να είναι μόνιμη ή παροδική ανάλογα με το είδος του αιτίου που την προκάλεσε.
Συμπτώματα
Τα κυριότερα συμπτώματα της ξηροστομίας είναι :
- Ξηρός , υπόλευκος και άνυδρος βλεννογόνος του στόματος κυρίως στα χείλη, γλώσσα, υπερώα (ουρανίσκος) που σταδιακά γίνεται λεπτός και εύθρυπτος.
- Έντονη ανάγκη διαβροχής του στόματος με νερό.
- Συχνοί τραυματισμοί ακόμη και από τους θύσανους της οδοντόβουρτσας που πονάνε.
- Τερηδόνα στα δόντια.
Θεραπευτικές υποδείξεις
Η ξηροστομία δεν θεραπεύεται αλλά αναχαιτίζεται με ύφεση των συμπτωμάτων. Έτσι, αλλαγή ή διαφοροποίηση του σχήματος φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής για χρόνια νοσήματα σε συνδυασμό με τοπική εφαρμογή στον βλεννογόνο του στόματος επιθεμάτων, διαλυμάτων ή σκευασμάτων με ουσίες που προάγουν την παραγωγή σάλιου μπορεί να οδηγήσει σε αποδεκτό αποτέλεσμα λειτουργίας.
Ανάμεσα σ’αυτές συγκαταλέγεται η υδροχλωρική πιλοκαρπίνη σε μορφή δισκίων που «λιώνουν» στο στόμα, το νερό, διαλύματα γλυκερίνης, αφεψήματα κ.ά.
Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις ξηροστομίας πρέπει να θεραπεύεται άμεσα η τερηδόνα στα δόντια και να εξαλείφεται κάθε οξύαιχμη επιφάνεια δοντιού ή προσθετικής συσκευής.